Oskar Drobne, ki je postal novi glavni trener rdeče-belih in je na trenerskem stolčku zamenjal Slobodana Gruborja, je že v ponedeljek vodil prvi trening. Petinštiridesetletnik je svojo nogometno pot pričel v domačem Šentjurju, od koder ga je pot v sezoni 1996/97 vodila v Maribor, kjer je že v prvem letu postal državni prvak in je za vijoličaste v uvodni sezoni dosegel 18 zadetkov. V igralski karieri je novi strateg rdeče-belih nosil dres Gorice, Domžal, Dravograda, Celja in Kopra, v tujini pa je igral pri nemškem St. Pauliju, varaždinskem Varteksu in ciprski Doxa Katokopiji.

Šentjurčan je svojo trenersko pot pričel v sezoni 2013/2014 pri Šmartnem, kjer je deloval dve sezoni in pol ter jo nato nadaljeval pri Mons Claudiusu iz Rogatca, kjer je ekipo vodil v tretjem razredu slovenskega nogometa. V sezoni 2019/2020 je prevzel drugoligaša iz Radomelj, ekipo Mlinarjev je vodil sezono in pol.

Ob prihodu v Kidričevo smo se z novim strategom rdeče-belih pogovarjali o tem, kaj pričakuje, kakšna je bila njegova igralska in trenerska pot. Kot je uvodoma poudaril Oskar Drobne, je zelo vesel, da se je ponudila priložnost voditi Nogometni klub Aluminij.

 »V Sloveniji je trenerski vrh zelo ozek. V treh, štirih klubih so mesta rezervirana za tuje trenerje, tako da ko se dobi priložnost dela v Prvi Ligi, se je ne odkloni. Zelo sem vesel, da mi je Nogometni klub Aluminij ponudil to priložnost. Seveda sem pa tudi s svojim delom moral pokazati, da si jo zaslužim. Upam, da bomo v Kidričevem imeli skupaj uspešno pot. Za trenerja je važno, da je aktiven. Nikoli mi ni bilo težko delati v manjših sredinah. Vsepovsod, kjer sem bil, smo stkali številna prijateljstva in lepo je bilo delati v vseh sredinah, kjer sem bil. Z leti pride želja po napredovanju, po samostojnem dokazovanju. Tako je pred letom in pol prišla priložnost za vodenje drugoligaške ekipe Radomelj. V Radomljah je vedno apetit po vstopu v Prvo Ligo in že v prvi sezoni nas je korona prikrajšala, kljub temu pa smo imeli dobro sezono in jo končali na tretjem mestu ter prišli tudi v pokalni polfinale. V letošnji sezoni smo vse nadgradili in v jesenskem delu dominirali, potem pa je še enkrat nastopila korona in prekinitev prvenstva. Vsem v Radomljah se moram zahvaliti za podporo, za vse kar je bilo ponujeno, da smo lahko naredili lepo zgodbo. Prepričan sem, da se bo Radomlje uvrstilo v Prvo Ligo,« je o svojem preteklem službovanju razmišljal novi vodja strokovnega štaba Šumarjev.

Oskar Drobne je svojo kariero pričel pri domačem Šentjurju in jo nadaljeval v Ljudskem vrtu pri Mariboru. V svoji karieri bi izpostavil uvodno sezono pri Mariboru, ko je prvič postal tudi državni prvak.

»Če bi moral izpostaviti koga, bi izpostavil Maribor. Zaradi tega, ker je bila to moja prva ekipa v Prvi Ligi in ker sem imel to čast, da sem igral z Matjažem Kekom, Antejem Šimundžo, Markom Simeunovičem, Alojzem Fricljem in ostalimi legendami Maribora. Bili smo takoj prvaki. Tudi jaz sem odigral zelo vidno vlogo, bil sem prvi strelec ekipe. Če si prvak tako mlad, ti to ostane zelo v spominu, ampak kjerkoli sem bil, sem se trudil po najboljših močeh in moram poudariti, da sem se vsepovsod razšel na zelo prijateljski način. Še dandanes sem ostal prijatelj z vsemi in imam z njimi veliko stikov.«

Že kot igralec je imel Oskar Drobne veliko dobrih trenerjev, od katerih se je veliko naučil in skušal njihovo znanje, ki ga je dobil, zadržati in nadgraditi pri zdajšnjem treniranju.

»Kot igralec sem zamenjal kar nekaj sredin, imel veliko trenerjev, od gospoda Prašnikarja, Petroviča in Bračuna. Bil sem tudi v tujini. V Sloveniji, če treniraš pod takšnimi imeni, si nekaj zapomniš, ampak nogomet je šel v druge smernice, zelo je napredoval. Kar se da od teh starejših trenerjev naučiti, je moč psihologije, pristop do igralca, razgovor z igralci. Kar se tiče treningov in tempa v igri pa je šel nogomet v zelo druge smernice, kot je bilo v preteklosti.«

Pragmatični trener, ki želi gojiti napadalen nogomet z veliko mero odgovornosti, je zato prepričan, da imajo rdeče-beli kvaliteto za višja mesta, kot jih trenutno kaže slika na prvenstveni lestvici.

 »Ne bom se pogovarjal o boju za obstanek. Mi se moramo najprej konsolidirati in zbrati. Preostale tri tekme moramo odigrati po najboljših močeh in po koncu videti, kakšna bo situacija. V teh razmerah kot so sedaj, ko so igrišča blatna, je zagotovo težko igrati. Ampak mi se bomo poskušali na najboljši način odzvati in že v prvi tekmi kreniti pozitivno. Fantje so pri treningih zagnani, sprejemajo navodila. So profesionalci, vedo, za kaj so tukaj. Mi smo tukaj, da jim dajemo navodila, da jih čim boljše pripravimo. Potrebno jih je ponovno motivirati in povrniti načeto samozavest. V prejšnjih sezonah so pokazali, kakšno kvaliteto imajo, da sodijo višje, kot pa trenutno kaže lestvica. Upam, da bo reakcija pozitivna in da bomo šli v pozitivni smeri naprej.«

Že v soboto ob 15.00 uri čaka Oskarja Drobneta debitantska tekma na klopi rdeče-belih, ko v goste prihajajo nogometaši ljubljanskega Brava. Kot poudarja novi strateg rdeče-belih, bo za tri točke pomembno, da igralci pokažejo pravilen pristop, žar, željo in pravšnjo mero odgovornosti.

 »S fanti se spoznavamo. So zelo delovni, pridni na treningu, sprejemajo določene želene stvari. Upam, da se bomo čim bolj psihično dvignili, pripravili in pozitivno pričeli skupno zgodbo. O taktičnih novostih je trenutno brezpredmetno govoriti, saj ne vemo, kakšno igrišče nas bo zaradi vremenskih razmer pričakalo. Predvsem bo važen pristop, žar, želja in odgovornost. Absolutno pa si želim vseh treh točk. Dali bomo vse od sebe, da to tekmo izpeljemo v pozitivnem smislu in seveda osvojimo vse tri točke.«