Spoštovani igralci, starši otrok NŠ, podporniki, sponzorji in donatorji, sodelavci v klubu, Upravnem in Nadzornem odboru, simpatizerji NK Aluminij, prijatelji nogometa v lokalnem okolju in regiji!

Poraz članskega moštva v zadnjem krogu Prve Lige Telemach (Prva liga) je bil za Nogometni klub Aluminij (NK Aluminij) še kako boleč, saj smo se rdeče-beli s tem porazom in prenizko bero točk v celotni sezoni ter z nedavno sprejeto odločitvijo IO NZS, da NK Aluminij ne povabi k popolnitvi Prve lige, poslovili od najvišjega klubskega tekmovanja. V naslednji tekmovalni sezoni bomo tako s člansko ekipo igrali v 2. slovenski nogometni ligi.

V pretekli sezoni je NK Aluminij med vsemi klubi v Prvi ligi najbolj izrazito sledil usmeritvam NZS, ki poskuša s komunikacijo in določenimi sistemskimi okvirji vpeljati osnove, da se v prvoligaški nogomet vključuje čim več mladih igralcev, še posebej tistih, ki so vzgojeni v domačih nogometnih šolah. NK Aluminij je, kot že ničkolikokrat doslej, pokazal pokončno držo in vztrajnost pri zastavljeni usmeritvi – v člansko moštvo vključiti čim več mladih! Deloma tudi zaradi te usmeritve, mladosti in neizkušenosti, se NK Aluminij žal s tekmovalnimi rezultati ni uspel izogniti nehvaležnemu 10. mestu. Klub je torej sledil svoji dolgoročni strategiji in zastavljenim smernicam na račun (ne)doseganja rezultatskega cilja.

Dejstvo je, da nam doseženi rezultati niso omogočili obstanka članske ekipe v Prvi ligi , prav tako nas ni razveselil sklep IO NZS, ki bi pri popolnitvi Prve lige lahko odločil tudi drugače. S sprejeto odločitvijo IO NZS, da se kvalifikacije za popolnitev Prve lige ne odigrajo, in neodzivnostjo na našo pobudo smo razumeli sporočilo IO NZS.

Ne glede na navedeno bo NK Aluminij še vedno klub, ki bo temeljil na podmladku, razvijal mlade igralce in jim dajal priložnost za igro. V letošnji pravkar končani sezoni je bil NK Aluminij tisti klub, ki je ponudil največ priložnosti za igro mladim igralcem. Ponosni smo, da smo bili celo v evropskem merilu med prvo deseterico najmlajših ekip. Z vsemi mlajšimi selekcijami, s katerimi tekmujemo pod okriljem NZS, smo stabilni prvoligaš in s tem samo potrjujemo naše dolgoročno strateško načrtno delo z mladimi.

Se pa bomo morali vsi v slovenskem nogometu, še posebej pa tisti, ki postavljajo okvire za tekmovanje na najvišjem nivoju, vprašati, ali želimo razvijati mlade slovenske nogometaše, kot to radi izpostavljamo, ali pa je cilj samo rezultat, elitnost in tuje investiranje v nogomet v Sloveniji. Slednje je seveda povsem legitimno, odločitev NZS pa je, kako zastaviti in organizirati tekmovalni sistem na najvišjem nivoju. Komunikacijo o ciljih in podobi lige bo potrebno nekoliko spremeniti, saj le ta ni usklajena s tem, kar počnemo. Na praktičnem primeru NK Aluminija, ki je v obdobju zadnjih let dvakrat izpadel in se vračal v Prvo ligo, se je pokazalo, da samo z mladimi nogometaši in finančno majhnim, z lastnimi domačimi viri pokritim in vzdržnim proračunom ter rednim in doslednim izpolnjevanjem obveznosti do vseh deležnikov kluba ne moreš doseči stabilnosti in hkrati tekmovalnih uspehov v Prvi ligi desetih klubov. V ligi štirinajst bi bilo nedvomno to možno!

Na prej navedeno sem osebno v obdobju predsedovanja NK Aluminij večkrat opozarjal in odgovorne spodbujal k spremembi modela tekmovanja. Žal neuspešno. »Karavana teče dalje« in zato bo potrebno spremeniti model pri nas in pri sebi. Za nedosežen cilj, t. j. po več letih in poskusih stabilizirati tudi člansko moštvo v Prvi ligi, se v imenu NK Aluminij in v svojem osebnem imenu opravičujem vsem deležnikom NK Aluminij. Ne bežim od svoje lastne odgovornosti in je ne prenašam na druge. Nedopustno bi bilo, z vso odgovornostjo do vseh sponzorjev kluba, z enakim načinom in pristopom vztrajati tudi naprej, saj nam je sedaj praktična izkušnja zadnjih let potrdila, da na ta način v času in okoliščinah, ki nam jih narekujejo tako možnosti družbeno-poslovnega okolja kot sistemski okvirji delovanja, ne gre. Zato se sam z letošnjim letom umikam z mesta predsednika NK Aluminij.

Ponosen sem, da smo v Kidričevem vztrajali v zastavljenih usmeritvah in da so nam pri tem stali ob strani tudi vsi sponzorji in donatorji. Prepričan sem, da bodo vztrajali tudi v bodoče. NK Aluminij je stabilen klub, brez neporavnanih obveznosti, z izpolnjenimi vsemi licencami in nikoli ni bil in ne bo muha enodnevnica. Zagotovo pa bo potrebno v klubu najti novo energijo, ki bo sestavila novi model delovanja, ali pa prepričati vodilne na NZS v spremembe modelov tekmovanja. Moje osebno prepričanje je, da je slednje nujno, hkrati pa sem tudi mnenja, da brez povezovanja in sodelovanja med sosedskimi klubi, pa naj si bo to sodelovanje celo modro-rdeče, v širši Spodnji podravski regiji ne bo šlo. Za mnoge je in bo to perverzno razmišljanje, a prihajajo mlade in nove generacije, ki niso obremenjene s preteklostjo in bodo lahko zapeljale aktivnosti v nove smeri. Dodatno me k nuji in potrebi po povezovanju usmerja poslovni vidik delovanja kluba v finančno relativno šibkem Podravju, ki je velik izziv, še posebej, ko je potrebno zagotavljati proračunska sredstva za tekmovanje na najvišji klubski ravni.

V NK Aluminij bo v naslednjih mesecih čas, ko se bo klub ozrl vase, pregledal možnosti povezovanj in sodelovanj, postavil novi model delovanja in pridobil novo vodstveno energijo za svojo drugačno nogometno prihodnost.

Hvala vsem, ki ste klubu stali ob strani v obdobju mojega delovanja. Osebno si bom prizadeval, da bom tudi v prihodnje po svojih najboljših močeh pomagal razvoju športa in nogometa v lokalnem okolju in regiji.

Marko Drobnič