FIFA-inih deset zlatih pravil za nogomet zajema vsa športna, moralna in etična načela. Pomembna so zato, ker pomagajo pri graditvi boljših odnosov in moštvenega duha v ekipi in po celem svetu. Po kriterijih Fair playa ocenjujejo tudi nastope selekcije nogometnih šol, pri čemer so bili rdeče-beli mladinci, kadeti in selekcija U15 skupno med prvimi tremi v Sloveniji. Za nagrado za upoštevanje splošno priznanih Fair play pravil dobijo prvi trije klubi priložnost, da na nepozabno izkušnjo pošljejo enega člana nogometne šole.

Letos je v sklopu mednarodnega otroškega programa Nogomet za prijateljstvo, pod izvedbo družbe Gazprom, v Madrid potoval član nogometne šole Aluminija Bian Zupanc. Organizator je ob izboru podal pogoj, da je igralec član selekcije U13 in vratar. »Starši so potrebovali še kakšen dan za razmislek, jaz pa sem bil takoj za! Pred odhodom nisem bil živčen, ker sem se vsega zelo veselil.« je z nami delil Bian.  Na petdnevno dogodivščino je odšel skupaj s predstavniki Brava, Ajdovščine, Radomelj, Maribora in Aluminija ter več kot osemsto otroci in spremljevalci iz celega sveta. 

»Najbolj sem si zapomnil finale Lige prvakov in občutek, ko so navijači Liverpoola zapeli svojo himno.«

Skupaj s predstavniki drugih držav so stanovali v mobilnih hišicah nogometnega kampa. Med seboj so govorili angleško ali pa si pomagali z mobilno aplikacijo za prevajanje. »Vsak dan smo imeli trening in veliko iger za spoznavanje. Tisti, ki smo znali angleško smo imeli pri tem prednost. Še vedno sem ostal v stiku s Švedi in Poljaki.« Odigrali so tudi nogometni turnir, katerega finale se je odvil v središču Madrida.

Tisto kar pa je Bianu ostalo najbolj v spominu je finale Lige prvakov. »Finale se je začelo ob deveti uri, mi smo bili pred stadionom že dve uri prej. Bilo je ogromno ljudi in veliko jih je v gneči kradlo karte. Svojo sem ob sebi držal zelo močno! Obisk finala je bil nepozaben in se ne more primerjati z gledanjem tekme na televiziji.«  

Bianu je informacijo o nagradi prvi predal Marko Nešić, trener rdeče-bele selekcije U13: »Vesel sem, da lahko nekomu šport omogoči takšno izkušnjo. Člani naše šole se na igriščih in ob njih trudijo vsak dan, zato jim takšne nagrade zelo privoščimo.«